fgAsset 1

Fundering afdichting

Professionele sokkel afdichting met reactieve afdichtingsmiddelen

Om een gebouw permanent droog te houden, is het van fundamenteel belang dat de basis van het gebouw op professionele en duurzame wijze wordt afgedicht. De basis van een gebouw wordt gewoonlijk blootgesteld aan zeer grote temperatuurschommelingen. Bovendien is er direct contact met zouten en mineralen uit de bodem, alsmede met spatwater en wisselingen van vorst en dauw. Om een optimale afdichting te garanderen en eventuele late gevolgen te voorkomen, wordt aanbevolen om professionele producten en goed ontworpen systeemcomponenten te gebruiken. De reactieve afdichtingsmiddelen BOTAMENT RD1 Universal en BOTAMENT RD2 The Green 1 zijn hier de absolute paradepaardjes.

De reactieve afdichtingsmiddelen RD1 Universal en RD2 The Green 1 van Botament zijn bij uitstek geschikt voor de Afdichten van funderingen van gebouwen.

Sockel Abdichtung von Haus
Sockel Abdichtung von Haus
Sockel Abdichtung von Haus

Bij een funderingsafdichting is het belangrijk ervoor te zorgen dat het af te dichten oppervlak zuiver metselwerk, een gepleisterde gevel of een speciaal WDV-systeem is. De reactieve afdichtingsmiddelen van Botament voldoen volledig aan de veelzijdige eisen voor een optimaal afgedichte fundering en bieden veel voordelen ten opzichte van conventionele bitumendikke coatings of afdichtingsslurry’s. Hier vindt u meer informatie over de andere voordelen van reactieve afdichting.

Een correct uitgevoerde plintafdichting kan uit verschillende lagen of waterdichtingsniveaus bestaan. Het is belangrijk dat de eigenlijke bouwafdichting rechtstreeks op de ruwbouw wordt aangebracht. Dit moet eindigen op 30 cm boven de bovenrand van de grond in de planning en ten minste 15 cm boven de bovenrand van de grond in de afgewerkte staat. Er mogen geen lekken zijn in de verbinding met de kelderafdichting. In ieder geval moet de afdichter ervoor zorgen dat er geen openingen zijn tussen de ondergrondse afdichting en de afdichting van de constructie die in contact staat met de grond. Voor gevels met een buitenpleister moet naast de structurele afdichting een minerale pleisterdichting worden aangebracht om te voorkomen dat het pleistersysteem voortdurend in contact staat met water uit de grond.

Bij afdichting volgens de traditionele bouwmethode met dikke bitumenlagen moet de ondergrond vóór de kelderafdichting worden voorzien van een minerale afdichtingsspecie, om een bewerkbare ondergrond voor de volgende lagen te verkrijgen. Dit overlappende gebied van de verschillende bouwmaterialen is zeer complex om te vervaardigen en vereist een hoge mate van vakmanschap. Met de moderne reactieve afdichtingsmiddelen van Botament hoeft een dergelijke overlapping niet meer te worden gemaakt.

fgAsset 1

Typische positie van de Afdichtingen

Hier wordt de typische positie van de afdichtingslagen (groen) getoond aan de hand van het voorbeeld van een monolithische buitenmuur. In dit geval werd warmte-isolerend metselwerk gebruikt in een gebouw zonder kelder. Voor meer informatie over alle gangbare basisvormen en de belangrijkste waterdichtheidstips, zie onze 1×1 van afdichting.

Afdichting van de fundering van een gebouw

Om onvolkomenheden te vermijden bij het afdichten van de sokkel met BOTAMENT RD1 Universal en RD2 The Green 1, mogen de afdichtingslagen niet in een hoek van 90° ten opzichte van elkaar worden geplaatst. Buitenhoeken moeten worden afgeschuind of voorzien van een afdichtingsband. Binnenhoeken kunnen afgewerkt worden met een minerale kim of met BOTAMENT SB78.

Sockel Abdichtung von Haus

Maak de gehele ondergrond vooraf mat vochtig.

Sockel Abdichtung von Haus

De schraaplaag om poriën en holten van BOTAMENT RD1 en RD2 te sluiten. Verwijder overtollig materiaal van de ondergrond.

Sockel Abdichtung von Haus

Breng BOTAMENT RD1 of RD2 aan met een kwast of penseel en plaats de vormdelen (hier binnenhoeken).

Sockel Abdichtung von Haus

BOTAMENT RD1 of RD2 aanbrengen met kwast of penseel en lijstwerk inleggen, hier buitenhoeken.

Sockel Abdichtung von Haus

Breng BOTAMENT RD1 of RD2 aan met een getande spaan.

Sockel Abdichtung von Haus

Breng Botament SB78 zonder vouwen aan in de binnenranden van de eerste afdichtingslaag. Overlap de voegen met andere afdichtingsbanden met ten minste 5 cm.

Sockel Abdichtung von Haus

Strijk de ribbels van het verse Botament RD1 of RD2 glad. Overwerk de overgangsgebieden van de oppervlakteafdichting naar de afdichtingstape. Laat de rekzone in de binnenrand vrij.

Sockel Abdichtung von Haus

Nadat de afdichtingslaag is opgedroogd, brengt u de tweede laag aan. Strijk de oneffenheden glad.

Afdichting van ramen en deuren van vloer tot plafond

Raamelementen of deuren die van de vloer tot het plafond reiken, moeten vaak worden aangesloten op de reeds uitgevoerde structurele afdichting. De verandering van materiaal tussen plastic, isolatie, bouwschuim, metaal en gapende voegen moet permanent worden overbrugd.

Sockel Abdichtung von Holzhausfenster

Ontvet de ondergrond.

Sockel Abdichtung von Holzhausfenster

Ruw de ondergrond op met schuurpapier.

Sockel Abdichtung von Holzhausfenster

Breng BOTAMENT RD2 aan met een kwast of penseel en breng sierlijsten aan (hier binnenhoeken).

Sockel Abdichtung von Holzhausfenster

Bij niet-afgeschuinde buitenhoeken BOTAMENT SB78 in RD2 steken en zonder vouwen inbedden.

Sockel Abdichtung von Holzhausfenster

Bevestig de afgesneden portaalafdichtingsband met de plakstrip op het raamkozijn.

Sockel Abdichtung von Holzhausfenster

Ondergrond met Botament RD2 (aanbrengen met borstel, kwast of getande spaan).

Sockel Abdichtung von Holzhausfenster

Leg de portaalafdichtingsband in de verse reactieve afdichting.

Sockel Abdichtung von Holzhausfenster

Borstel voorzichtig de portale afdichtingstape in de nieuwe afdichting.

Sockel Abdichtung von Holzhausfenster

Bedek overgangen van de Botament PB Portaalafdichting Tape naar de bestaande structurele afdichting en raamelement royaal met een kwast of penceel.

Bodemafdichting in houtbouw

Bouwprojecten van gebouwen met dragende constructies van hout worden steeds populairder. De bodemafdichting moet niet alleen beschermen tegen vocht van buitenaf, maar ook de diffusie van waterdamp van binnen naar buiten toelaten. De reactieve afdichting BOTAMENT RD2 The Green 1 is hiervoor ideaal. De voeg tussen de vloerplaat en de houtconstructie kan veilig worden overbrugd met de BOTAMENT PB portaalafdichband.

Arbeitsschritt 1

De afdichting moet de voeg tussen de betonnen plaat en de houten structuur duurzaam overbruggen.

Arbeitsschritt 2

Trek de plakstrip aan de achterkant van de PB portaal afdichtingsband los.

Arbeitsschritt 3

Bevestig de PB portaal afdichtingsband 15 cm boven de bovenrand van de grond.

Arbeitsschritt 4

Sla de PB portaal afdichtingsband naar boven en plak het tijdelijk vast met tape.

Arbeitsschritt 5

Betonnen oppervlakken vooraf natmaken. Schraaplaag aanbrengen op beton en houten oppervlakken. Verwijder overtollig materiaal opnieuw.

Arbeitsschritt 6

Breng RD2 met een getande spaan aan over het gehele oppervlak van de volledig gedroogde schraaplaag.

Arbeitsschritt 7

Invoegen portaal sluitband zonder vouwen.

Arbeitsschritt 8

Bewerk de uiteinden en overgangen van de portaalafdichtingsband met RD2.

fgAsset 1

De reactieve afdichtingen van Botament:

Botament Gebinde rd-1-home Reaktivabdichtung

BOTAMENT RD1 Universeel

Botament RD2 Gebinde

BOTAMENT RD2 The Green 1

BOTAMENT RD2 De Groene 1

Botament RD2 Gebinde