fgAsset 1

De veilige waterdichting voor houten huizen

Interessante feiten over waterdichting in houtbouw, probleemgebieden en regelgeving

De bouw van gebouwen met dragende constructies van hout wordt steeds populairder. Terwijl het aandeel van de houtbouw in alle goedgekeurde woongebouwen in Duitsland in 2003 ongeveer 12% bedroeg, bedraagt het huidige aandeel van de houtbouw ongeveer 18% (bron: Statista), en de tendens is stijgend.

Ecologisch van aard: hout als bouwmateriaal

Of het nu gaat om renovatie of nieuwbouw – sinds enkele jaren is er in de houtbouw een nieuwe trend ontstaan, die reclame maakt voor een uitstekend ecologisch evenwicht, een bijzonder woongevoel en een zeer goede gezondheidscompatibiliteit. De voordelen van hout ten opzichte van andere bouwmaterialen spreken voor zich: het groeit terug, is regionaal beschikbaar en ontlast het klimaat al zowel tijdens de aanleg als tijdens het gebruik. Om deze redenen, en versneld door de huidige discussie over klimaatverandering, vindt er steeds meer een heroverweging plaats, waardoor houtbouw steeds belangrijker wordt.

fgAsset 1

Onverslaanbaar in het systeem

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Gedeeltelijke prefabricage van de basisafdichting in de elementenhal biedt vele voordelen in vergelijking met zuivere montage op de bouwplaats. Enerzijds kan de afdichting worden uitgevoerd onder constante klimatologische omstandigheden en beschermd tegen weer en wind. Anderzijds kunnen de daaropvolgende werkstappen, zoals het aanbrengen van de basisisolatie, ook schoon in de hal worden uitgevoerd.

fgAsset 4

Stap-voor-stap instructies: Gedeeltelijke prefabricage in de elementenhal

Wat belangrijk is in de houtbouw:

Hout is een hoogwaardig materiaal dat traditionele bouw combineert met duurzaamheid. Om deze waarden te behouden, speelt de afdichting in de houtbouw een bijzondere rol. De focus ligt op:

Skalierarbeit mit Bleistift

Reactieve waterdichting in houtbouw in opmars

Zogenaamde reactieve afdichtingsmiddelen, ook bekend als FPD-kitten (flexibele polymere dikke coatings), worden steeds belangrijker bij de afdichting van houtconstructies. In vergelijking met traditionele bitumendikke coatings hebben deze vele voordelen. Enerzijds zijn reactieve afdichtingsmiddelen bitumenvrij, wat de producten een duidelijk voordeel geeft in termen van eco-balans. Met moderne reactieve afdichtingsmiddelen kunnen ook werkstappen worden uitgespaard, omdat noch het aanbrengen van een primer noch het aanbrengen van een weefsel nodig is.

Andere voordelen van reactieve afdichtmiddelen zijn:

Botamet Gebinde RD2 Protaldichtband Raktivabdichtung

Een centraal vraagstuk bij bodemafdichting in de houtbouw is de zogenaamde diffusie. Dit verwijst naar de passage van vocht door een bouwcomponent in de vorm van waterdamp. De achtergrond: waterdamp is aanwezig in elk huis. Hoe dichter het gebouw, hoe meer het condenseert, b.v. op muren en plafonds. Componenten die het vocht opnemen en beetje bij beetje afgeven, regelen het binnenklimaat en bieden dus meer veiligheid. Dergelijke materialen worden diffusie-open of waterdamp-doorlatend genoemd.

Hier wordt de weerstand gemeten die de waterdamp tegenwerkt. De waarde wordt uitgedrukt in µ (m) en wordt het waterdampdiffusie-weerstandsgetal genoemd. Hoe kleiner deze waarde, hoe doorlaatbaarder een onderdeel is en hoe sneller waterdamp door het onderdeel kan ontsnappen.
Vermenigvuldiging van het waterdampdiffusieweerstandsgetal met de dikte van de bouwcomponentlaag geeft de waterdampdiffusie-equivalente luchtlaagdikte, ook wel de sd-waarde genoemd. Ook hier geldt: hoe lager de waarde, hoe doorlatender het bestanddeel.

Bodemafdichting in houtbouw

Een goed uitgevoerde plintafdichting dient ter bescherming van de constructie-vormende houtconstructie. De plintafdichting moet niet alleen beschermen tegen vocht van buitenaf, maar ook de diffusie van waterdamp van binnen naar buiten toelaten. De leidende regel voor de uitvoering is DIN 68800 Houtverduurzaming

De uitdagingen bij plintdichting liggen vooral bij:

Meer informatie hierover vindt u in onze blogpost.

fgAsset 4

Stap-voor-stap instructies: Bodemafdichting in houtbouw

In onze duidelijke stap-voor-stap instructies leert u hoe u het plintgebied op de bouwplaats veilig kunt afdichten.

Botament Holz Reaktivabdichtung

Bescherm ramen veilig tegen vocht

Naast de voorgevel zijn deuren en ramen belangrijke gebieden die bij de planning speciale aandacht verdienen. Vaak zijn deze plaatsen onvoldoende beschermd tegen vocht. Een slechte uitvoering van deze bouwelementen kan leiden tot dure renovatiemaatregelen in de toekomst. Daarom moeten planners, aannemers en eigenaars van gebouwen aandacht besteden aan een nauwkeurige planning en uitvoering.

Botament - Fensterbank - Fensterabdichtung - Reaktivabdichtung

Een neuralgisch punt in de afdichting van houten huizen tegen vocht is de vensterbank. De vensterbank wordt door de meeste eigenaars van gebouwen in de eerste plaats gezien als een visueel designelement. Technisch gezien dient het als bescherming tegen weersinvloeden en is het van elementaire waarde voor de bescherming van het weefsel van het gebouw.

Je taken zullen omvatten:

Afdichten van een raam van vloer tot plafond in een houten huis

Net als bij het venster in de vensterbank houden ook de onderste aansluitingen van ramen van vloer tot plafond een bijzonder risico in. Verkeerd of onvoldoende uitgevoerd, kan de gehele bouwconstructie snel worden aangetast door vochtindringing.

In dit blogbericht leggen we uit hoe u ramen van vloer tot plafond veilig en zonder kieren kunt afdichten. Ook hier, zoals zo vaak, hangt het af van de juiste voorbereiding van de ondergrond.

fgAsset 4

Stap-voor-stap-instructies: ramen en deuren van vloer tot plafond afdichten

In onze duidelijke stap-voor-stap instructies leert u hoe u ramen en deuren van vloer tot plafond veilig kunt afdichten.

Botament Produkte Anwedungsbereich

Tegelinstallatie op het terras met RD2

Botament Produkte Anwedungsbereich

Wat de waterdichting betreft, vormt het terras ook een belangrijk toepassingsgebied. De tweecomponenten reactieve waterdichting BOTAMENT RD2 The Green 1 is al enkele jaren met zeer goede ervaring in gebruik als gebonden waterdichting en tegellijm. Het zeer flexibele en waterdichte product vermindert niet alleen uitbloeiingen en vorstschade, maar heeft ook een ontkoppelend effect. Nog een pluspunt: met RD2 is slechts één product nodig voor waterdichting en tegelverlijming, en de reactieve waterdichting is ook bestand tegen dooizout.


Kijk zelf maar in onze video
van hoe snel en eenvoudig het is om tegels op het terras te leggen met BOTAMENT RD2 The Green 1.

Botament producten voor de badkamer

Het assortiment van Botament omvat ook hoogwaardige producten voor de badkamer – of het nu gaat om renovatie, nieuwbouw of verbouwing. Dit gaat van drempelloze doucheplaten met een ingebouwd afschot tot rvs lijnafwateringsgoten voor inbouw in cementdekvloeren en bouwplaten die waterdicht zijn volgens ETAG 022 en geschikt voor tal van ondergronden zoals pleisterwerk, tegels, stucwerk en schilderwerk. Systeemdichtbanden, dichtingsmanchetten en profielen vervolledigen het gamma badkamerproducten.

Botament Produkte Anwedungsbereich Bad

Botament producten voor de gastenbadkamer

Botament Produkte Anwedungsbereich Gästebad

Onze waterdichte bouwplaten worden ook veel gebruikt in de gastentoepassing badkamer. Ze bieden een hoge mate van bescherming tegen schimmelgroei, zijn uiterst stabiel en bovendien snel en gemakkelijk te installeren. Een andere hoogwaardige productoplossing is de Botament WC-set. Dit is een lichtgewicht bevestigingselement met geïntegreerde verstevigingspunten voor voorzetwandinstallaties voor bekledingen. Het is bijzonder geschikt voor badkamerrenovatie en kan op bijna alle dragende ondergronden worden aangebracht.

Botament producten rond de woonkamer

De optimale afsluiting van ons assortiment wordt gevormd door onze producten rond de woonkamer. Met de Botament vloermontagetechnologie beschikt u over hoogwaardige producten die een maximale flexibiliteit op de bouwplaats garanderen. Enerzijds omvat dit producten voor de voorbereiding van de ondergrond, met inbegrip van primers en egalisatiemiddelen. Botament levert ook geschikte producten in de vorm van hoogwaardige kleefstoffen voor de installatie van de gewenste vloerbedekking.

Botament-Produkte Wohzimmer