fgAsset 1

Kelder afdichting

Professionele kelderafdichting met reactieve afdichting

Een goede en vakkundig uitgevoerde kelderafdichting is van groot belang bij een bouwproject. Aangezien een natte of vochtige kelder het hele gebouw aantast, zijn passende maatregelen uiterst belangrijk bij de bouw of renovatie van een gebouw. Vocht en vocht in de kelder tasten de structuur van het gebouw aan en bevorderen de vorming van schimmels en muffe geuren. Vochtige keldermuren worden meestal veroorzaakt door vocht dat van buitenaf naar binnen dringt en vormen een groot gezondheidsrisico. Aangezien kelders tegenwoordig worden gebruikt als ontspanningsruimte voor woon- of werkdoeleinden of als hobbyruimte, moet schimmelgroei hier in elk geval worden vermeden.

Buitenwand van een kelder afdichten met BOTAMENT RD1 Universal en BOTAMENT RD2 The Green 1is bijzonder eenvoudig uit te voeren en biedt veel comfort en veiligheid. Om ervoor te zorgen dat de kelder optimaal wordt afgedicht, moet vooraf een grondige planning worden gemaakt. Het afdichten van muren onder opgaande muren en, indien nodig, het afdichten van vloerplaten maken ook deel uit van het zorgvuldig afdichten van kelders. Dankzij de uitstekende toepassingseigenschappen van Botament reactieve afdichting kunnen grote oppervlakken, zoals buitenmuren van kelders, in zeer korte tijd afgedicht worden. Voor meer informatie over de toepassing van Botament reactieve afdichtingen, klik hier.

Met de reactieve afdichtingsmiddelen BOTAMENT RD1 Universal en BOTAMENT RD2 The Green 1 bent u bij de kelder waterdicht maken aan de veilige kant.

Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament
Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament
Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament
fgAsset 1

Het mixen was gisteren!

Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een lekkende of vochtige kelder. Reeds bij de kleinste tekenen die merkbaar worden, moet actie worden ondernomen om verdere late effecten te voorkomen. Kelderconstructies moeten daarom voortdurend worden gecontroleerd. In ieder geval moet aandacht worden besteed aan mogelijke vroegtijdige ontdekkingstekens, zoals een muffe of vochtige geur in de kelder of zelfs vochtige keldermuren. Als dit het geval is, moet snel een diagnose worden gesteld en moeten passende maatregelen worden genomen. Een ander teken van een vochtige kelder is uitbloeiingen of vlekken op de keldermuur. Dit zijn kristalachtige afzettingen van mineralen uit de muur en de omringende grond. Als deze al zichtbaar zijn, is het zeer waarschijnlijk dat er al enige tijd geleden vocht in het metselwerk is gedrongen.

Een andere oorzaak van een vochtige kelder kan een onjuiste ventilatie van de kelderruimten zijn. Idealiter worden deze meerdere keren per dag een paar minuten gelucht. Zonder voldoende ventilatie kan vocht uit de lucht condenseren op het koele oppervlak van het metselwerk en blijvende schade veroorzaken. Daarom moeten kelderruimten ook regelmatig van frisse lucht worden voorzien. In de zomermaanden moet echter alleen in de vroege ochtenduren worden geventileerd om te voorkomen dat warme, vochtige buitenlucht de kelder binnendringt.

Een gesprongen leiding in een leiding dicht bij de keldermuur kan in sommige gevallen ook verantwoordelijk zijn voor vocht in de kelder. Omdat leidingbuizen vaak vrij zichtbaar zijn in de kelder, kan een gesprongen leiding relatief snel worden gediagnosticeerd en gerepareerd. Het gelekte water moet uiteraard zo snel mogelijk worden verwijderd om mogelijk binnendringen in de structuur van het gebouw te voorkomen.

Wanneer vochtige kelders moeten worden gerenoveerd, is de technisch meest verstandige oplossing meestal het herstellen van de bestaande externe afdichting of het uitvoeren van een externe afdichting in de eerste plaats. Dit houdt het water effectief weg van de structuur van het gebouw en voorkomt verdere structurele schade. Reactieve afdichtingen van Botament hechten ook op oude bitumenafdichtingen en zijn daarom bijzonder geschikt voor deze toepassing. Ook het afdichten van een kelder in een nieuw gebouw werd traditioneel uitgevoerd met dikke bitumenlagen. Deze aanpak behoort echter tot het verleden. Tegenwoordig wordt een zeer moderne en veilige kelderafdichting uitgevoerd met behulp van reactieve afdichting. Naast de conventionele eigenschappen van een bitumendikke coating, bieden deze nog andere onovertroffen voordelen. Voor meer informatie, klik hier.

Maschinelle Abdichtung mit Rd1 und Rd2 Fundament

Kelderafdichting in detail

Voor een duurzame kelderafdichting moet de ondergrond eerst zorgvuldig worden voorbereid, zodat met de BOTAMENT reactieve afdichtingen een optimale lijmverbinding tot stand kan worden gebracht.

Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament

Verwijder de cementresten en losse onderdelen.

Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament

Schuin de randen af.

Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament

Verwijder stof en schuurresten. Betonnen ondergronden zijn in het algemeen draagkrachtig wanneer de cementlaag zodanig is verwijderd dat de toeslagkorrels zichtbaar zijn.

Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament

Dicht de defecten > 5 mm af met Botament M35 of M36 Speed. Vul open voegen en holtes ≤ 5 mm met BOTAMENT RD1 en RD2 tijdens het aanbrengen van de schraaplaag.

Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament

In hoekopstellingen is het raadzaam afdichtingstape te gebruiken. Maak aansluitende de ondergrond nat.

Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament

Draag persoonlijke beschermingsmiddelen. Stel de spuitmachine in en stel het spuitpatroon in. Breng BOTAMENT RD1 of RD2 aan op een matte vochtige ondergrond.

Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament

Afstand van de sproeikop tot de ondergrond van ongeveer 20 tot 30 cm. Bij machinale verwerking kan in de regel worden afgezien van de schraaplaag. Ongunstige ondergronden vormen al na korte tijd blaasjes. In dit geval is echt een schraaplaag vereist.

Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament

Spuit altijd in dwarsrichting. Voor waterblootstellingsklasse W1-E kan de tweede afdichtingslaag vers in vers worden aangebracht.

Kellerabdichtung Anwendungsempfehlung Botament

De laagdikte wordt bepaald via laagdiktemetingen en via materiaalverbruik. Mortelslangen en perspomp moeten na 5-8 emmers, afhankelijk van het weer, met water en sponsbal worden gereinigd.

fgAsset 1

De reactieve afdichtingen van Botament:

Botament Gebinde rd-1-home Reaktivabdichtung

BOTAMENT RD1 Universeel

Botament RD2 Gebinde

BOTAMENT RD2 The Green 1

BOTAMENT RD2 The Green 1

Botament RD2 Gebinde

Botament M35

Multimortel

Botament m-35 Multimörtel

PRODUCTBESCHRIJVING

M35 Multimortar is een ééncomponent, veelzijdige lijm en reparatiemortel voor binnen en buiten.

VOORDEEL

Botament M36 Speed

Multifunctionele snelle cementmortel

Botament m36-speed Schnellzementmörtel

PRODUCTBESCHRIJVING

M36 Speed is een ééncomponent, veelzijdige, snel hardende mortel voor binnen- en buitenreparaties en installatiewerk.

VOORDEEL

Jetzt neu - Unser Planungsleitfaden
für Reaktivabdichtungen!

Tauche ein in die Welt der Reaktivabdichtungen und plane dein Bauprojekt mit Expertise und Innovation.