fgAsset 1

Complete kelderafdichting in twee uur

Wonen waar andere mensen op vakantie gaan: Het kuur- en kuuroord Bad Dürrheim. In het ontwikkelingsgebied Karlstraße bouwt aannemer Ralf Kammerer een eengezinswoning volgens de methode van de massieve woningbouw. Voor de kelderafdichting van het slimme nieuwe gebouw koos hij de ééncomponent reactieve waterdichting Botament RD1 Universal. De heldergroene consistentie is zonder mengen onmiddellijk klaar voor gebruik en is na 24 uur al volledig droog.

fgAsset 1

Bad Dürrheim biedt een hoge kwaliteit van leven

Als kuuroord, Kneippbad en luchtkuuroord biedt Bad Dürrheim een hoge levenskwaliteit. Eengezinswoningen van degelijke bouwkwaliteit tegen betaalbare prijzen zijn hier navenant gewild. In mei is begonnen met het uitgraven van een stevig huis dat voor het eind van het jaar klaar voor bewoning moet worden opgeleverd. Hoewel de bouwgrond niet was aangetast door drukkend grondwater of ophopend kwelwater, koos de opdrachtgever voor een kelder van prefab betonelementen. Het moet niet alleen extra bruikbare ruimte opleveren, maar ook bijdragen tot een verhoging van de waarde van het huis op lange termijn. De klant hechtte daarom veel belang aan een bijzonder doeltreffende waterdichting en thermische isolatie. Aannemer Kammerer raadde een geprefabriceerde kelder aan met een vloerplaat en keldermuren van waterdicht beton. Ze vormen een dichte tank die het huis op lange termijn beschermt tegen het binnendringen van grondwater. De voegen tussen de vloer en de muur, alsook de muurvoegen werden afgedicht met de waterdichte systeemafdichtingstape SB 78 en de reactieve afdichtingskit van Botament. Voor de klassieke structurele waterdichting gebruikte aannemer Kammerer vervolgens voor het eerst de oplosmiddelvrije, multifunctionele reactieve waterdichting Botament RD1 Universal. Hij is al twee jaar een overtuigd gebruiker van de tweecomponenten reactieve waterdichting RD2 The Green 1 van Botament. Aangezien de nieuwe ontwikkeling uit slechts één onderdeel bestaat, was hij daarom geïnteresseerd in het vooruitzicht om onmiddellijk met de werkzaamheden te kunnen beginnen zonder zich op de bouwplaats te moeten mengen. Het gebruiksklare waterdichte Botament RD1 Universal biedt stukadoors, metselaars en andere bouwbedrijven een tot dusver ongekende flexibiliteit en kosteneffectiviteit bij het waterdicht maken van aan water blootgestelde oppervlakken. Zeer soepel en scheuroverbruggend, kan het worden aangebracht met alle technieken zoals rollen, vullen, spuiten of verven. Het innovatieve reactieve afdichtingsmiddel hecht op alle ondergronden – mineraal, bitumineus, metaal of kunststof – zodat installateurs onderdelen die in contact komen met de grond, zoals keldermuren, vloerplaten of funderingen, net zo snel als betrouwbaar kunnen afdichten.

fgAsset 1

Zonder krasvuller

Gezien het krappe tijd- en kostenkader werd Botament RD 1 Universal in Bad Dürrheim volgens de verstuivingsmethode aangebracht. Hier bleek het gebruiksklare afdichtingsmiddel bijzonder doeltreffend: omdat de emmers met de eencomponentige substantie slechts moesten worden geopend en de inhoud ervan in de materiaalcontainer van de slangenpomp moest worden gevuld om een continu spuitproces te verzekeren. Voor een gecontroleerde aanvulling was geen derde man nodig om de verschillende componenten aan het roerwerk te mengen, hetgeen tot uiting kwam in navenant lagere arbeidskosten. Nadat de systeemafdichtingstape was uitgehard en de ondergrond gewoon was voorbevochtigd, werd Botament RD 1 Universal zonder extra primer op de prefab betonwanden in Bad Dürrheim aangebracht. Aangezien de machinale toepassing reeds resulteerde in een hoge graad van hechting van de waterdichting op de ondergrond, was de krasvulling die bij manuele toepassing vereist was, niet nodig. De horizontale waterdichting werd in twee lagen vers in vers in het klooster aangebracht. De specifieke samenstelling van de waterdichting overtuigde ook door haar bijzonder hoog scheuroverbruggend vermogen. Dankzij het hoge vezelgehalte is het materiaal ook veel stabieler dan tweecomponentenproducten, zodat er tijdens het spuiten geen loopsporen of druppelvorming optreden.

Slechts 2 arbeiders

De snelheid van het werk met slechts twee arbeiders sprak voor zich: met 0,6 tot 0,8 bar toevoerdruk en een sproeier met een diameter van zes millimeter werden oppervlaktes van 45 tot 60 vierkante meter per uur bereikt. Binnen twee uur was de waterdichting van meer dan 100 vierkante meter van alle onderdelen die in contact staan met de grond van het nieuwe gebouw in Bad Dürrheim voltooid.

Consumptie à la carte

Tegelijkertijd scoorde de één-component-afdichting ook punten voor de mogelijkheid om een gedeeltelijke hoeveelheid uit een nieuwe emmer te nemen voor restwerkzaamheden op een oppervlakte van ongeveer twee vierkante meter en het ongebruikte restant weer in de goed afgedichte emmer achter te laten. Samen met de geringe laagdikte en het hoge rendement onderstreepte dit nogmaals de uitgesproken economische efficiëntie van het nieuwe reactieve dichtingsmiddel. De som van de voordelen – eliminatie van krasvulling, enorm hoge oppervlakteprestaties bij lage personeelsinzet en vraaggericht deelhoeveelhedengebruik – compenseert niet alleen de iets hogere prijs van Botament RD1 Universal in vergelijking met een tweecomponentenproduct.

Voor aannemer Kammerer betekende het gebruik van de nieuwe reactieve waterdichting in Bad Dürrheim per saldo een echte besparing. De optische doordroogcontrole die hij al kende van RD2 – hoe droger, hoe donkerder de groene tint van Botament RD1 Universal werd – gaf hem de zekerheid van een betrouwbare droging. Na een droogtijd van slechts 24 uur kon hij de volgende dag al de perimeterisolatie met Botament BM92 Schnell laten verlijmen.

Ralf Kammerer was dan ook overtuigd na zijn eerste gebruik van RD1:

“De efficiëntie, het verwerkingsgemak en de flexibiliteit bij de materiaalbehandeling zijn indrukwekkend. Samen met de hoge scheuroverbrugging, waarvoor Botament zelfs een bewijs van gebruik heeft bij extreem lage temperaturen van -20 °C in de winter, maakt dat de RD1 van Botament voor mij een perfecte probleemoplosser.”

fgAsset 1

Waar kunnen bitumenvrije reactieve afdichtingsmiddelen efficiënt worden gebruikt?

  1. Waterdicht maken van buitenmuren van kelders
  2. Horizontale waterdichting op vloerplaten
  3. Renovatie van gebouwen
  4. Bodemafdichting en horizontale barrière
  5. Waterdicht maken van balkons en terrassen
  6. Inwendige afdichting van tanks en bassins
Botament Gebinde rd-1-home Reaktivabdichtung
Botament RD2 Gebinde