fgAsset 1

Terras- en balkonafdichting

Professioneel terras en
Balkonafdichting met reactieve dichtingsmiddelen

Balkons en terrassen, vooral vrijhangende constructies, zijn blootgesteld aan enorme weersomstandigheden en temperatuurverschillen. Gezien hun verbinding met het gebouw is het noodzakelijk dat balkons en terrassen vakkundig en grondig worden afgedicht en dat water snel van het gebouw wordt afgevoerd. Als de balkonafdichting ontbreekt of slecht is uitgevoerd, of als de helling onjuist is, kan regenwater zeer snel in de poriën van de slijtlaag dringen en de hele structuur van het balkon of terras in gevaar brengen. Bij lage temperaturen kan het binnengedrongen water ook bevriezen en zijn volume vergroten. Dit resulteert vaak in scheuren die het binnendringen van water bevorderen en nieuwe scheuren vormen of bestaande scheuren nog vergroten. Als het binnengedrongen water zelfs de stalen wapening bereikt, kan het uiteindelijk gaan roesten.

Vooral in oudere gebouwen kan schade aan balkons en terrassen een groot veiligheidsrisico inhouden. Dit kan het gebruik van het gebouw beperken of gevolgen hebben voor aangrenzende onderdelen van het gebouw. De renovatie van beschadigde balkons omvat meestal het herstel van de waterdichting.

Om dit te voorkomen, moeten de eerste tekenen van binnendringend water snel worden herkend. Efflorescentie op het balkonoppervlak is een eerste waarschuwingsteken. Deze worden gevormd wanneer eerder gepenetreerd water opstijgt wanneer het door zonlicht wordt verwarmd. Vaak zijn er dan kalkresten te zien op de aangetaste plaatsen. Een ander teken van waterindringing zijn afbladderende tegels of vochtige, donkere vlekken op de gevel van het huis naast het balkon, alsmede uitbloeiingen aan de onderzijde van het balkon. Zodra deze tekenen zijn vastgesteld, moet het balkon worden gerenoveerd om verdere gevolgschade te voorkomen. Schade aan balkons en terrassen vormt vaak een groot veiligheidsrisico, aangezien aangrenzende delen van het gebouw snel kunnen worden aangetast.

De reactieve dichtingsmiddelen RD1 Universeel en RD2 De Green 1 van Botament zijn perfect voor de Waterdicht maken van balkons en terrassen.

fgAsset 1

Terras- en balkonafdichting met Botament

Eerst moet de ondervloer van het balkon worden blootgelegd door alle vloerbedekkingen te verwijderen. Daarna moet het balkonoppervlak volledig worden schoongemaakt en aan de lucht gedroogd.

Een hogedrukreiniger, bijvoorbeeld, is geschikt voor het reinigen. Alvorens de afdichting aan te brengen, moet het draagvermogen van de ondergrond worden beoordeeld. Zo nodig moet het draagvermogen worden vastgesteld door losse bestandsdelen af te slijpen. Een balkon of terras moet voldoende helling hebben om regen- en smeltwater te laten wegvloeien. Regengoten, balustrades en alle andere aanhechtingen moeten voor de renovatie worden gedemonteerd of worden opgenomen in de planning van de afdichting.

Nu kan BOTAMENT RD 1 Universal of BOTAMENT RD 2 The Green 1 gelijkmatig over het gehele af te dichten oppervlak worden aangebracht. Gronderen is hier niet nodig. Door de uitstekende eigenschappen van de reactieve waterdichting Botament, zoals het overbruggen van scheuren of een zeer grote flexibiliteit, beschermt de waterdichting ook tegen kleine scheuren of bewegingen in de constructie. U kunt hier meer te weten komen over de voordelen van reactieve waterdichting. De overgang tussen het balkon en de aangrenzende muren moet worden afgedicht met een afdichtingsband.

Terrasafdichting in detail

Versterkte betonnenterrasbodems moeten goed worden afgedicht om water dat zich ophoopt van het huis af te voeren.
De bovenste laag kan vrij worden gekozen.

Controleer de ondergrond van het terras op draagvermogen en helling. Verwijder indien nodig losse onderdelen of maak een helling met BOTAMENT M35 multimortel of BOTAMENT M54 FM snelafwerklaag.

Kit de voegen en hoeken van het terras af met BOTAMENT SB78 systeemafdichtingsband en BOTAMENT PB portaalafdichtingsband.

Maak de ondergrond vooraf nat met een vochtige doek en breng een kraslaag van BOTAMENT RD1 | RD2 aan.

Bedek de uitzettingszones in de afdichtingsbanden met plakband.

Breng de eerste waterdichtingslaag van BOTAMENT RD1 | RD2 aan met een getande spaan.

Strijk de tandbruggen glad als ze vers zijn zonder materiaal te verwijderen.

Verwijder de plakbandjes van de sluitzegels als ze vers zijn. De rekzone blijft zichtbaar.

Breng de tweede waterdichtingslaag van BOTAMENT RD1 | RD2 op dezelfde manier aan op de gedroogde eerste laag.

Balkon waterdicht maken in detail

Om redenen van thermische bescherming worden balkons in nieuwe gebouwen geconstrueerd met een thermokoppel aan het begin van de uitkraging. Hierdoor ontstaat een brede voeg tussen de gewapende betonplaat en het buitenmetselwerk, die permanent moet worden overbrugd met de waterdichting.

Ruw het isolatiemateriaal op.

Ruw de raamelementen op met een roosterschuurmachine of schuurpapier.

Verwijder stof en schuurresten.

Maak de minerale ondergronden nat.

Breng een kraslaag aan van BOTAMENT RD2.

Breng RD2 met een getande spaan aan over het gehele oppervlak van de volledig gedroogde schraaplaag.

BOTAMENT BD Butyl afdichtingsband over het gehele oppervlak met Botament RD2.

Systeemafdichtband BOTAMENT SB78 in BOTAMENT RD2 aan binnen- en buitenhoeken inbedden.

BOTAMENT SB78 Systeemdichtingsband in BOTAMENT RD2 inbedden zonder plooien aan niet-afgeschuinde randen.

Bevestig BOTAMENT PB portaal afdichtingstape met bevestigingsstrips op het raamelement.

Bevestig de BOTAMENT PB portaalafdichtingsband tijdelijk met plakband op het raam.

Breng BOTAMENT RD2 aan op het gehele oppervlak.

Breng de BOTAMENT PB portaalafdichtingsband zonder plooien aan in de verse waterdichting.

Bewerk de overgangen van de BOTAMENT PB portaalafdichtstrip naar andere onderdelen met BOTAMENT RD2.

fgAsset 1

De reactieve afdichtingen van Botament:

Botament Gebinde rd-1-home Reaktivabdichtung

BOTAMENT RD1 Universeel

Botament RD2 Gebinde

BOTAMENT RD2 The Green 1

BOTAMENT RD2 De Groene 1

Botament RD2 Gebinde

BOTAMENT PB Portaal dichtband

Holzhaus PB Matte

PRODUCTBESCHRIJVING

PB Portaal Dichtband is een dwarselastische, dubbelzijdig vlies-gelamineerde afdichtingsband met zelfklevende strips voor gebruik in het systeem met RD2 The Green 1 snel reactieve afdichting.
PB portaal afdichtingstape is geschikt voor binnen en buiten gebruik.

VOORDEEL

BOTAMENT SB 78

Sb 78 Rolle blau

PRODUCTBESCHRIJVING

SB78 systeemafdichtingsband en toebehoren voor het afdichten van stoot- en hoekvoegen in natte ruimten. In het systeem voor gebruik met de Botament gebonden afdichtingssystemen, alsmede de snel reagerende afdichting RD2 The Green 1.
SB78 is geschikt voor gebruik binnen en buiten.

VOORDEEL

BOTAMENT BD Butyl dichtband

BD Band reaktivabdichtung

PRODUCTBESCHRIJVING

BD Butyl dichtband is een top-gelamineerde, zelfklevende afdichtingstape voor het afdichten van aansluit- en hoekvoegen en vloerafvoeren in binnen- en buitenruimtes.

VOORDEEL

Botament M36 Speed

Botament CRS-1 Logo
Botament speed-system-button
Botament M_36_Speed_25kg Schnellzementmörtel

PRODUCTBESCHRIJVING

M36 Speed is een ééncomponent, veelzijdige, snel hardende mortel voor binnen- en buitenreparaties en installatiewerk.

VOORDEEL

Botament M54 FM

M54 Botament Gebinde

PRODUCTBESCHRIJVING

M54 FM is een cementgebonden snelle dekvloermortel voor de productie van hechtgebonden dekvloeren, dekvloeren op scheidingslagen en zwevende dekvloeren.

VOORDEEL