fgAsset 1

Terrasaanbouw met tegenspoed - RD1

Een opknapbeurt van een jaren ’30 nederzetting, inclusief. een verdubbeling van het terrasoppervlak, dit vereist de kennis van een vakman en RD1 van Botament.

fgAsset 1

Ultime test voor RD1 Universal

Om een herenhuis uit de jaren dertig tegen betaalbare kosten om te toveren tot een modern domicilie, is ofwel veel moed nodig, of deskundigheid. Als meester-tegelzetter en vakman is Klaus Bierbrodt een oude rot als het om modernisering gaat. De complete renovatie van het huis van zijn neef in Essen pakte hij dan ook met overeenkomstige vastberadenheid aan. Onderdeel van de renovatie was het bestaande terras. Het moest niet alleen opnieuw worden bestraat, maar ook bijna worden verdubbeld in oppervlakte. Klaus Bierbrodt vertrouwde op de producten van Botament Systembaustoffe GmbH & Co. KG en besloot daarom de nieuwe één-component reactieve waterdichting RD 1 Universal te gebruiken.

fgAsset 1

Terras uitbreiding

Het verouderde, eenzijdige nederzettingshuis in de noordelijke wijk Altenessen in Essen voldeed al lang niet meer aan de eisen van de huidige bewoners. Naast een ruimere kamerindeling, een eigentijdse badkamer en groot formaat ramen, stond ook de energetische opwaardering van het twee verdiepingen tellende huis op de agenda. Het moderniseringsprogramma omvatte onder meer de isolatie van de gevel met een samengesteld thermisch isolatiesysteem (ETICS), waarop een lichte, vriendelijke oppervlaktebepleistering werd aangebracht. Bovendien moest het bestaande smalle terras, dat de breedte van het huis beslaat, aanzienlijk worden vergroot, waardoor de woonkamer optisch zou worden verlengd.

fgAsset 1

Terrasuitbreiding - de uitdaging

Door de oppervlakte te verdubbelen, werd de voorheen slechts ongeveer 14 vierkante meter grote strook een ruim, bijna vierkant terras dat veel ruimte biedt om in een gezellige sfeer te dineren en in de zomer te zonnebaden. De nieuwe bekleding van grootformaat tegels sluit aan bij de warme zandtint van de gevel. De uitdaging bij de uitvoering was om metselwerkvlakken en elementen van gewapend beton zodanig te combineren dat eventuele zettingen geen schade zouden veroorzaken. Om het nieuwe oppervlak ononderbroken over het hele oppervlak aan te brengen, werden het bestaande oppervlak en het nieuwe gedeelte daarom afzonderlijk gelegd, maar in het overgangsgebied met elkaar verbonden door een dilatatievoeg.

Botament RD 1 Gruppe Reaktivabdichtung
fgAsset 1

Afdichten zonder gronderen en mengen

Een deel van het gazon moest wijken voor de uitbreiding van het terras achter het huis. Nadat de funderingen voor het nieuwe oppervlak waren gestort en hoog opgemetseld, werd de plaat op het vereiste niveau gebetonneerd. De multifunctionele Botament reactieve afdichting RD1 Universal werd gebruikt voor de afdichting. Naast de onmiddellijke bruikbaarheid zonder menging, sprak ook de snelle verharding in zijn voordeel, waardoor een snelle voortgang van de bouw mogelijk was. Na het eenvoudig voorbevochtigen van de ondergrond werd deze aangebracht zonder extra grondering, maar met een schraaplaag van RD1 voor het hechten aan de ondergrond. Voor de bouwer Kai Bierbrodt is dit een duidelijk pluspunt in vergelijking met andere systemen die altijd gronderen vereisen en dus meer tijd en moeite kosten. Alleen door water te gebruiken was de ondergrond klaar voor het aanbrengen van de RD1 schraaplaag. Het voorkomt mogelijke blaasvorming en daarmee het risico van vochtindringing. RD1 Universal werd in twee lagen aangebracht op de voorbereide ondergrond voor de afdichting. De gladde consistentie van het product vergemakkelijkte de verwerking. Met de zuidwestelijke oriëntatie van het terras is ook positief gebleken dat RD1 zonder problemen kan worden verwerkt, zelfs bij lichte zonneschijn. Want ondanks de snelle doordroging was mogelijke huidvorming geen probleem, zodat het materiaal zelfs achtereenvolgens in de zon kon worden aangebracht. De hoge opbrengst bij het aanbrengen van de 2,0 millimeter dikke laag maakte het gebruik van de innovatieve afdichting op het grote oppervlak uiterst economisch. In de aansluitings- en binnenhoekgebieden werd een afdichtingsband in de RD1 aangebracht met een kwast om een ononderbroken afdichtingsniveau te bereiken. Vervolgens werd de tweede laag RD1 aangebracht en werd de afdichtingsband in de waterdichte laag verwerkt. Hierdoor wordt voorkomen dat vocht van bovenaf in de overgangsvoeg kan binnendringen, zelfs bij eventuele beweging van bouwdelen.

fgAsset 1

Positieve verrassingen voor doorgewinterde professionals

Lage verbruik van het materiaal werd indrukwekkend aangetoond door de resthoeveelheid in de emmer. Dankzij de universeel toepasbare één-component formulering kan de geopende emmer weer worden gesloten en op de volgende bouwplaats worden hergebruikt. Een mogelijkheid die meester tegelzetter Klaus Bierbrodt ten zeerste verwelkomde, want zo kan hij overal onmiddellijk verder werken zonder lang zoeken naar het juiste product en zonder te mengen. Maar in het begin verbaasde hij zich over de groene kleur van de afdichting. Hij was echter onmiddellijk overtuigd van het daaraan verbonden voordeel van een visuele controle van de droging: hij kon het drogen letterlijk gadeslaan, want hoe meer de afdichting droogde, hoe donkerder de tint groen werd. Hij was niet minder verbaasd over de snelheid van de afbinding. Het was al na zes uur regenbestendig. Na slechts 24 uur droogtijd kon hij de monokorrelmortel de volgende ochtend al aanbrengen op de universele afdichting RD 1 met scheidingsfolie. Om voor de vereiste niveaucompensatie te zorgen, varieerde hij de laagdikte met toepassingsdikten tussen zes en acht centimeter. Vers in vers met een lijmbrug op de rugzijde van de te leggen tegels en een dunbedmortel van Botament, legde hij vervolgens de grootformaat porcellanato tegels met een contactlaag op de rugzijde.

fgAsset 1

Examen met vlag en wimpel gehaald - RD1 Universal

In totaal heeft de terrasuitbreiding drie maanden geduurd. Nadat de betonplaat eind juli was gestort, werd de volledige afdichting in september op één dag uitgevoerd. Drie dagen nadat de tegels waren gelegd en gevoegd met het multifunctionele voegmiddel Botament Multifuge Base, kon het terras voor het eerst worden gebruikt. Maar uitgerekend op dat moment kwam het slechte weer opzetten, zodat het voegen van de dilatatievoegen op verzoek van de opdrachtgever werd uitgesteld tot het volgende voorjaar. Voor de afdichting was dit meteen een test van de kwaliteit, omdat er meer vocht dan gewoonlijk via de open voegen in de onderconstructie terechtkwam. Ook dit heeft RD1 Universal uitstekend onder de knie, want het materiaal is niet alleen UV-bestendig, maar ook vorstbestendig. In het voorjaar heeft het produkt zich vervolgens opnieuw bewezen voor de afdichting van het grasveld, aangezien het zonder problemen op andere minerale materialen kan worden aangebracht. In tegenstelling tot bitumenafdichting kan de eigenaar van het huis dus ook later, indien nodig, de zijkanten van de plint met klinkers bekleden. Zijn conclusie over de innovatieve reactieve afdichting is navenant positief: “De snelheid, veiligheid en flexibiliteit van RD1 Universal zijn absoluut overtuigend!”