fgAsset 1

Professioneel afdichten van terrassen - reactieve waterdichting

Terrassen staan bloot aan zware belastingen door regenwater en temperatuurverschillen. Gezien hun verbinding met het gebouw is het noodzakelijk dat zij vakkundig en grondig worden afgedicht en dat het water snel uit het gebouw wordt afgevoerd. Als de terrasvloer niet of slecht is afgedicht, of als het afschot onjuist is, kan er heel gemakkelijk water via poriën onder de slijtlaag terechtkomen.

fgAsset 1

IJskoud gevaar - terrassen en water

Bij temperaturen onder het vriespunt bevriest het water dat in het bouwelement is binnengedrongen, neemt het volume ervan toe en ontstaan scheuren die na verloop van tijd onvermijdelijk groter worden. Op een bepaald punt dringt het water uiteindelijk door tot de stalen wapening. Het resultaat: roest die de hele structuur van het terras in gevaar kan brengen. Vooral in oudere constructies vormt dergelijke schade een groot veiligheidsrisico. Het gebruik van het terras kan worden beperkt of, in het ergste geval, onmogelijk worden. Niet minder gevaarlijk: Aangrenzende onderdelen kunnen door de schade worden aangetast.

fgAsset 1

Bescherm terrassen tegen water - reageer op tijd

Om dit te voorkomen, moeten de eerste tekenen van binnendringend water snel worden herkend. De eerste waarschuwingssignalen zijn uitbloeiingen aan het oppervlak. Ze ontstaan wanneer water dat eerder is binnengedrongen, opstijgt bij verhitting door zonlicht. Op de aangetaste plaatsen zijn vaak kalkresten te zien. Ernstiger tekenen zijn afbladderende vloertegels en vochtige, donkere vlekken op de gevel van de aangrenzende woning. Op zijn laatst nu moet het terras onmiddellijk worden gerenoveerd om verdere gevolgschade te voorkomen. In dergelijke gevallen omvat dit de herstelling van de afdichting. Hierna beschrijven wij hoe u te werk moet gaan om een duurzaam doeltreffend resultaat te bereiken.

fgAsset 1

De voorbereiding van de afdichting

Verwijder alle losse delen van het terras. Leuningen en andere aanhechtingen moeten vóór de renovatie worden gedemonteerd of in de waterdichtheidsplanning worden opgenomen. Daarna wordt de ondergrond van het terras blootgelegd door eventuele vloerbedekkingen te verwijderen. Daarna moet deze open ruimte volledig worden schoongemaakt en aan de lucht gedroogd. Een hogedrukreiniger, bijvoorbeeld, is geschikt voor het reinigen. Controleer nu de ondervloer van het terras op draagkracht. Belangrijk: Het terras moet voldoende afschot hebben om regen- en smeltwater te kunnen afvoeren. Controleer ook dit punt zorgvuldig – en indien dit niet het geval is, creëer dan indien nodig een voldoende afschot met BOTAMENT M35 multimortel of BOTAMENT M54 FM sneldekvloer.

Botament m-54 Schnellestrich Reaktivabdichtung
Botament m-35 Multimörtel
fgAsset 1

Afdichten van het terras met Botament Reactive Afdichting afdichten

 1. Dicht nu de voegen en hoeken van het terras af met BOTAMENT SB78 systeemafdichtingsband.
 2. Gebruik de BOTAMENT PB portaalafdichtingsband onder deur- en raamelementen op vloerniveau.
 3. Maak de ondergrond vooraf nat met een matte vochtige doek en breng de schraaplaag met BOTAMENT RD 1 / RD 2 direct daarna aan.
 4. Bedek nu de uitzettingszones in de afdichtingsbanden met tape.
 5. Vervolgens kunt u de eerste afdichtingslaag BOTAMENT RD 1 / RD 2 aanbrengen met een getande spaan.
 6. Strijk de ribbels direct glad als ze nog vers zijn, zonder materiaal te verwijderen.
 7. Verwijder dan pas de plakstrips van de afdichtingsbanden. De rekzone blijft zichtbaar.
 8. Na een initiële droogtijd van 24 uur moet een tweede afdichtingslaag van BOTAMENT RD 1 / RD 2 op dezelfde wijze op de gedroogde eerste laag worden aangebracht.

Tot slot
Dankzij de uitstekende snelle doordroging van BOTAMENT RD 1 / RD 2 is het verzegelde oppervlak al na 24 uur mechanisch belastbaar en kan het uiteindelijk worden bedekt met de gewenste definitieve vloerbedekking.

fgAsset 1

Waar kunnen bitumenvrije reactieve afdichtingsmiddelen efficiënt worden gebruikt?

 1. Afdichten van buitenmuren van kelders
 2. Horizontale afdichting op vloerplaten
 3. Renovatie van gebouwen
 4. Bodemafdichting en horizontale barrière
 5. Waterdicht maken van balkons en terrassen
 6. Inwendige afdichting van tanks en bassins
Botament Gebinde rd-1-home Reaktivabdichtung
Botament RD2 Gebinde

Jetzt neu - Unser Planungsleitfaden
für Reaktivabdichtungen!

Tauche ein in die Welt der Reaktivabdichtungen und plane dein Bauprojekt mit Expertise und Innovation.