fgAsset 1

Afdichten van het balkon met reactieve afdichting van Botament

Balkons staan bloot aan zware belastingen als gevolg van regenwater en temperatuurverschillen. Dit geldt natuurlijk vooral voor vrijhangende constructies. Gezien hun verbinding met het gebouw is het noodzakelijk dat balkons vakkundig en grondig worden afgedicht en dat water snel van het gebouw wordt afgevoerd. Als het balkon niet of slecht waterdicht is gemaakt, of als de helling onjuist is, kan er heel gemakkelijk water via poriën onder de slijtlaag komen.

IJskoud gevaar voor het balkon - waarom u uw balkon moet afdichten

Bij temperaturen onder het vriespunt bevriest het water dat in het bouwelement is binnengedrongen, neemt het volume ervan toe en ontstaan scheuren die na verloop van tijd onvermijdelijk groter worden. Op een bepaald punt dringt het water uiteindelijk door tot de stalen wapening. Het resultaat: roest dat de hele structuur van het balkon in gevaar kan brengen. Vooral in oudere constructies vormt dergelijke schade een groot veiligheidsrisico. Het gebruik van het balkon kan worden beperkt of, in het ergste geval, onmogelijk worden. Niet minder gevaarlijk: Aangrenzende onderdelen kunnen door de schade worden aangetast.

Reageer op tijd en het balkon afdichten

Om dit te voorkomen, moeten de eerste tekenen van binnendringend water snel worden herkend. De eerste waarschuwingssignalen zijn uitbloeiingen op het balkonoppervlak of aan de onderkant van het balkon. Ze ontstaan wanneer water dat eerder is binnengedrongen, opstijgt bij verhitting door zonlicht. Op de aangetaste plaatsen zijn vaak kalkresten te zien. Ernstiger tekenen zijn loslatende vloertegels en vochtige, donkere vlekken op de gevel van de aangrenzende woning. Uiterlijk nu, moet het balkon onmiddellijk gerenoveerd worden om verdere gevolgschade te voorkomen. In dergelijke gevallen omvat dit de herstelling van de afdichting. Hierna beschrijven wij hoe u te werk moet gaan om een duurzaam doeltreffend resultaat te bereiken.

Botament Gebinde RD2 Reaktivabdichtung

Afdichten van het balkon - de voorbereiding

 1. Regengoten, balustrades en alle andere aanhechtingen moeten voor de renovatie worden gedemonteerd of worden opgenomen in de planning van de afdichting.
 2. Daarna wordt de ondervloer van het balkon blootgelegd door eventuele vloerbedekkingen te verwijderen.
 3. Daarna moet deze open ruimte volledig worden schoongemaakt en aan de lucht gedroogd. Een hogedrukreiniger, bijvoorbeeld, is geschikt voor het reinigen. Alvorens de afdichting aan te brengen, moet het draagvermogen van de ondergrond worden beoordeeld.
 4. Zo nodig moet het draagvermogen worden vastgesteld door losse bestandsdelen af te slijpen.

Belangrijk: Het balkon moet een voldoende afschot hebben zodat regen- en smeltwater kunnen wegvloeien.

Afdichten van het balkon - Voorbereiding van de ondergrond

Ruw de ondergrond van alle deur- en raamelementen op vloerniveau en de aangrenzende drempel grondig op met een schuurmachine met schuurmachine of schuurpapier.
Attentie voor huizen van een recdentere datum: Let erop dat balkons om thermische redenen altijd met een thermokoppel aan het begin van de draagarm worden gebouwd. Hierdoor ontstaat een brede voeg tussen de gewapende betonplaat en het buitenmetselwerk, die bijzonder zorgvuldig moet worden overbrugd met de afdichting.
Ruw daarom het isolatiemateriaal op dit punt op met schuurpapier, zodat de afdichting nog beter hecht.

Balkonabdichtung Arbeitsschritt Abbildung

Balkons afdichten - met reactieve afdichting van Botament

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

 1. Verwijder nu alle stof en schuurresten van de opgeruwde ondergrond.
 2. Minerale ondergronden moeten lichtjes worden voorbevochtigd.
 3. Nu kan de schraaplaag van BOTAMENT RD 2 The Green 1 gelijkmatig over het gehele af te dichten oppervlak worden aangebracht.

Gronderen is hier niet nodig. Door de uitstekende eigenschappen van de Botament reactieve afdichting , zoals het overbruggen van scheuren of een zeer grote flexibiliteit, beschermt de waterdichting ook tegen kleine scheuren of bewegingen in de constructie. U kunt hiermeer te weten komen over de voordelen van reactieve afdichting.

Afdichten van een balkon - het gebruik van afdichtingstape

 1. De overgang tussen het balkon en de aangrenzende muren wordt afgedicht met BOTAMENT BD butyl afdichtingstape.
 2. en tenslotte het gehele oppervlak met Botament RD 2 overgewerkt.
 3. In de volgende stap brengt u eerst BOTAMENT SB78 systeemafdichtband aan op de binnen- en buitenhoeken,
 4. vervolgens in BOTAMENT RD 2 werken aan de niet-afgeschuinde kanten zonder te vouwen.
 1. Breng vervolgens BOTAMENT PB portaal afdichtingstape met bevestigingsstrips aan op het kozijn van de deur- en raamelementen. Bevestig het tijdelijk op het raam met tape.
 2. Breng nu BOTAMENT RD 2 aan over het gehele oppervlak van de ondergrond en
 3. de BOTAMENT PB portaalafdichtingsband direct daarna zonder vouwen in de verse afdichting inbedden.
 4. Aan het einde van de afdichtingswerkzaamheden de overgangen van de BOTAMENT PB portaal afdichtingstape naar andere onderdelen overwerken met BOTAMENT RD 2.

Afdichten van het balkon - belangrijke tips ter afsluiting

Dankzij de uitstekende snelle droging van BOTAMENT RD2 kan het afgedichte oppervlak al na 3 uur aan regen worden blootgesteld. Eventuele verlijming van drainage- en isolatieplaten is al na 4 uur mogelijk. Het oppervlak is na 24 uur mechanisch belastbaar en kan uiteindelijk worden voorzien van de gewenste definitieve vloerbedekking.